Nybörjartips

From Inff

Contents

Detta är en wiki. Det innebär att alla kan hjälpa till att skriva och ändra på sidorna här och även skapa nya sidor.

Wikin är av samma typ som Wikipedia använder så om du har skrivit på Wikipedia så funkar det mesta ungefär likadant här.

Om det skulle vara något du undrar över eller något blivit konstigt när du använt/skrivit på den här wikin är det bara att ringa den här wikins administratör så hjälper jag dig. Se sidfoten på huvudsidan för att se vem som är nuvarande administratör.


Skapa användarkonto

För att kunna skriva/ändra på sidor här måste du först skapa ett konto och logga in. Det gör du genom att klicka på länken "Create an account or log in" allra längst upp till höger på sidan. Vi rekommenderar att du använder ditt riktiga namn som användarnamn, fast helst utan svenska tecken och utan mellanslag. T.ex. "David Göthberg" har användarnamnet "davidgothberg". (Men om du vill kan du välja ett mer anonymt användarnamn.)

Om du loggar in från din alldeles egna dator hemifrån kan det vara praktiskt att kryssa för rutan "remember me" när du loggar in, för då minns wikin dig och du behöver bara knappa in ditt lösenord ca en gång i månaden. (Den lägger då en cookie i din webbvisare så att den ser vem du är när du kommer tillbaka.)

Efter att du skapat ditt konto bör du ställa in dina "preferences". (Klicka på "preferences" allra längst upp på sidan.) Vi rekommenderar några få ändringar av inställningarna:

"User data" inställningarna
 • "Real name" - Kan lämnas tom.
 • "Nickname" - Fyll i ditt namn så som du vill att det skall se ut i signaturer på sidorna, komplett med svenska tecken och mellanslag. T.ex. "David Göthberg"
 • "Raw signatures" - Lämna rutan tom.
 • "Language" - Lämna som "en - English", tyvärr den här installationen av wikin har inte stöd för något annat.
 • "Remember across sessions" - Förbockad om du valde "remember me" vid inloggningen.
"Editing" inställningarna

Lämna de flesta rutorna tomma men kryssa för följande:

 • "Enable section editing via [edit] links"
 • "Show edit toolbar (JavaScript)"
 • "Show preview on first edit"
 • "Show preview before edit box"
 • "Add pages you edit to your watchlist".

Din användarsida

Det här är lite överkurs:

Efter att du loggat in kan du om du vill skapa din alldeles egna användarsida på den här wikin. Du kommer till din användarsida genom att klicka på ditt namn i länken allra överst på vilken sida som helst.

På din användarsida kan du t.ex. skriva vem du är och hur vi kan kontakta dig. Du kan också använda sidan för att experimentera och för att spara länkar och annat som du inte vill lägga ut på "riktiga" sidor här på wikin.

Sedan kan du om du vill lägga en länk till din användarsida under rubriken "Användarsidor" på huvudsidan.

När vi tittar i edit-historiken för sidor du skrivit på så ser vi ditt namn, och om vi klickar på det namnet kommer vi till just din användarsida. Då är det ju trevligt om det finns en kort kommentar om vem du är där.


Skrivtips

Huvudsakligen är det bara att skriva text rakt av. Man använder normalt inte HTML-kod i den här wikin. Om du t.ex. vill börja ett nytt stycke så lämna helt enkelt en tom rad.

Om du vill experimentera kan du göra det på vår test sida.

Wikin har egna taggar som man kan använda. De vanligaste är:

  == Detta är en styckerubrik ==

  === Detta är en under-rubrik ===

  ==== Detta är en under-under-rubrik ====

Detta är en länk till en sida inom den här wikin med namnet "Test sida":

  [[Test sida]]

Detta är en länk till en sida med namnet "Test sida" men som kommer att se ut som "prova här". Lägg märke till att ett pipe-tecken "|" avdelar sidans address från texten som syns.

  [[Test sida|prova här]]

Detta är en länk till en extern webbplats men som kommer att se ut så här: "INFFs hemsida". Lägg märke till att endast enkla [ ] används och att ett mellanslag avdelar webbaddressen från texten som syns.

  [http://www.inff.org INFFs hemsida]

Skapa ny sida

Det enklaste sättet att skapa en ny sida är att gå till huvudsidan och under lämplig styckerubrik där skapa en länk till sidan. Då får du en röd länk eftersom sidan ännu inte finns. Sedan är det bara att klicka på den röda länken för att komma till sidan och börja skriva på den.

Sidornas namn kan innehålla både svenska tecken, mellanslag och andra specialtecken. Mellanslag omvandlas till understreck "_" men man kan (och bör) fortfarande länka till dem internt utan att använda understrecket.

Dina kontolänkar

Allra längst upp på alla sidor finns en rad med dina kontolänkar. Om du inte är inloggad står det bara "Create an account or log in". Men om du är inloggad står det:

 • Ditt användarnamn - Klickar du här så kommer du till din användarsida.
 • My talk - Går till din diskussionssida. Det är en sida som finns bakom din användarsida. Där kan vi andra skriva meddelanden till dig och du kommer automatiskt att få ett meddelande nästa gång du går in på wikin att någon skrivit på din diskussionssida.
 • Preferences - Dina inställningar. Se ovan för beskrivning vilka inställningar vi rekommenderar.
 • My watchlist - Mycket fiffig sak. Alla sidor som du skrivit/ändrat på hamnar i din övervakningslista. Här kan du se om/när du och andra skrivit på de sidorna.
 • My contributions - Här ser du en lista över allt du skrivit på wikin. Ungefär som övervakningslistan men bara över dig själv.


Sidflikarna

Längst upp på varje sida finns ett antal flikar:

 • Article - Själva artikelsidan. Den du normalt ser när du först kommer till en artikel.
 • Discussion - En diskussionssida som ligger bakom artikeln. Här kan man diskutera/kommentera innehållet på en sida. Kom ihåg att signera dina kommentarer på diskussionssidorna så man ser vem som sagt vad.
 • Edit - Klicka här om du vill ändra / lägga till innehåll på en sida. Notera att edit-knappen byter betydelse ibland: När man är i artikeln så innebär den att skriva i artikeln, när man är på diskussionssidan så innebär den att skriva på diskussionssidan.
 • History - Visar en lista med alla ändringar som gjorts i artikeln eller diskussionssidan.
 • Move - Flyttar sidan + diskussionssidan + historiken till ett nytt sidnamn och lägger en eftersändning (redirect) från det gamla sidnamnet. Bör användas varsamt! Fast skulle du klanta till det så kan vi som är administratörer på den här wikin fixa det, så ingen fara.
 • Watch/Unwatch - Lägger till / tar bort sidan från din övervakningslista ("my watchlist", länk allra överst på sidorna när du är inloggad).


Navigations-menyn

Längst upp till vänster på sidan finns "navigation" menyn:

 • Main page - En länk till wikins huvudsida. Det går också bra att klicka på loggan ovanför för att komma till huvudsidan.
 • Recent changes - En övervakningslista som visar ALLA förändringar som gjorts på ALLA sidor på wikin. På en sådan här liten wiki är den det smidigaste sättet att hålla reda på vad som händer.
 • Nybörjartips - Länk till den här sidan.
 • Help - En sida med ytterligare hjälp om hur man skriver på wikin.


Toolbox-menyn

Till vänster på sidan finns "toolbox" menyn:

 • What links here - Visar vilka andra sidor inom wikin som länkar till sidan du är på. Visar tyvärr inte vilka sidor ute på webben som länkar hit.
 • Upload file - Den här använder du när du vill ladda upp en bild eller fil till wikin. Notera att omskalning av bilder fungerar dåligt på den här wikin så man bör helst ladda upp bilder i exakt den storlek man vill se dem på sidorna. Och naturligtvis får du bara ladda upp bilder som du har tillstånd att sprida. (T.ex. bilder du gjort själv.) Notera att vi har begränsat utrymme på den här wikin så ladda inte upp några stora filer. Foton bör vara i JPG-format och tecknade bilder bör vara i PNG-format eller GIF-format.


Uppladdning av dokument

Gör följande för att ladda upp ett dokument:

 • Se till så att du har dokumentet i PDF-format, så att alla kan läsa dokumentet oavsett vilken dator man sitter vid. Bara om det är ett dokument som andra ska kunna ändra i, går det bra att ladda upp i Word-format.
 • Klicka på "Upload file" i menyn till vänster och följ instruktionerna. Kopiera texten (filnamnet) som hamnar i rutan "Destination filename" innan du gör själva uppladdningen.
 • Editera därefter sidan från vilken filen ska kunna nås, och klistra in texten (filnamnet) du kopierade och gör en wiki-länk av den genom att skriva följande: [[Media:filnamn.pdf|Den här texten blir klickbar och leder till filnamn.pdf]]


Mer tips

Om du vill veta mer så läs Help:Contents och om du vill lära dig riktigt avancerad wiki-editering så följ länkarna därifrån till Wikipedias hjälpsidor. Notera att en del av de saker som fungerar på Wikipedia fungerar inte här eftersom detta bara är en enklare variant av Wikipedias wiki-programvara.

Och förstås, om det skulle vara något du undrar över eller något blivit konstigt när du använt/skrivit på den här wikin är det bara att ringa den här wikins administratör så hjälper jag dig. Se sidfoten på huvudsidan för att se vem som är nuvarande administratör.Image:LOGGA-64.gif Wikin administreras av David Göthberg, 031-45 98 56. www.inff.org
Personal tools